2012. június 24., vasárnap

Josipros 1981 februárMint legidősebb testvér, Péter volt az, aki a forradalmi impulzust a házba hozta.
Nincs túl sok emlékem a kezdetekről /se a folytatásról/, de az bizonyosan megmaradt, hogy nagyon sokat rajzoltunk. Leginkább a padlón, a szőnyeget félretúrva, így mindannyian elfértünk. Egyedül a padlórések jelentettek problémát, de az megoldható volt egy könyv segítségével, vagy egy menő, igazi rajztáblával. A szomszéd lánynak, Tüncsinek nagyon fain, 32 színű ceruzakészlete is volt, igazi fémdobozban. Vigyázott rá rendesen, úgyhogy meg is volt mindegyik. Ceruzánk nekünk is volt temérdek, rövid, hosszú, szétrágott és törött, de hiánytalan készlet csak Karácsonykor. Tüncsinek ráadásul volt még egy kincset érő kiadványa: a francia Vaillant képregény magazin egy vagy több évfolyama egybekötve. Ez olyan vastag volt, hogy én elég hamar meg is untam a nézegetését, de bátyám órákon át csorgatta a nyálát a gyönyörtől, ha a kezébe vehette. Valószínűleg a francia nyelvtudása is innen gyökerezik. Én inkább kimentem lepkét fogni, mint a Süsüsárkány, csak sokkal többet. Nem is bizonyultam igazán kitartónak a képregény rajzolásban, a művészet oroszlánrészét Péter és András végezte, kezdő vonásait természetesen Péter adta meg, mint ennek a műhelymunkának szellemi atyja.


 A Josipros legelső számának címlapján a Barba papa című rajzfilm egyik figurája látható eredeti nevén Barbabeau, aki amúgy fekete színű, de mi feltételeztük, hogy esetleg kék lehet. Ez a fekete-fehér tévén keresztül nem jött át.Most, hogy utána néztem, ő a művészetek pártfogója a Barba családban, 
úgyhogy jöhet is a művészet:
G.L.

As the oldest brother, Péter brought in the new pulses.

I have not too much memories about the start (and the continuation too), but it is clear, that we drew very much. Generally we were lying on the floor, pushing aside the carpet to get room enough for everybody. The only problem the gap between the floorboards was, but we could solve it with the aid of a book, or a cool, real sketching board.The neighbouring girl, Tüncsi had a very cool 32 pieces colour pencil set, ( in a metal box!). She took care for it, so she had all the 32. We also got colour pencils, long ones, short ones, chewed ones, but complete sets just at Christmas.

Tüncsi also had an other „treasure”: one or more complete volumes of the classic French Vaillant comics magazine, binding. It was as thick as I quickly lost my interest, but my brother, Péter took great pleasure in turning its pages. Maybe his French knowledge have its roots in these magazines.

As for me, I prefered to catching butterflies, just as Süsü, the simple-minded, but good-hearted dragon. But i caught much more. I was not so persistent in drawing of the comics, for the most part, Péter and András did the art-things.


On the cover of the first Josipros, he is a well-known figure from the Barbapapa cartoon-series. His name is originally Barbabeau, his colour is black, but that time we supposed that he is blue. It was not so clear-cut when we watched this series on a black and white TV set. Now i know he is black and he is the patron of the art in the Barba family, so let start the art-thing:
Josipros 1981 február

A képregény flashbook formában (ajánlott)
The comics as flashbook

Formátum: A4 félfamentes rajzlap (A3/2 ún. húszfilléres)
Technika: grafit és színes ceruza
16 oldalJosipros, February, 1981.
Format: A4 semi-wood free drawing paper (A3/2, so-called: „húszfilléres”)
Technique: black-lead and colour pencil
16 pages


Tartalom

- 00 borító G.P.
- 01 A Fegyverszállítmány G.P.
- 02 Kaki Maki G.P.
- 03 Bob Mallard G.P.
- 04 Katona bácsi haptákban G.L.
- 05 Szünet G.L.
- 06 Tarsan G.A.
- 07 A Cavboyok kikpnak G.A.
- 08 A Cavboyok kikpnak, szünet G.A.
- 09 Az öt páncélos G.A.
- 10 ORI 28 & BI 44 G.P.
- 11 Robin Hood G.A.
- 12 Kisérte Ekéjel /Kisértetek Éjjel/ G.A.
- 13 Kisértetek Éjjel G.A.
- 14 Barbapapa G.P.
- 15 Halálcsapás a kozmoszban G.L.
Contents:

- 00 Cover  G. P.
- 01 The shipment of arms G. P.
- 02 Kaki Maki? G. P.
- 03 Bob Mallard G. P.
- 04 Uncle soldier at attention ? G. L. (after a child rhime)
- 05  Intermission  G. L.
- 06 Tarzan G. A.
- 07 The cowboys are defeated G. A.
- 08 The cowboys are defeated, Intermission G. A.
- 09 The five tankmen G. A.
- 10 ORI 28 & BI 44 G. P.
- 11 Robin Hood
- 12 Ghosts in the night G. A. (around midnight)
- 13 Ghosts in the night G. A.
- 14 Barbapapa G. P.
- 15 Death-blow in the cosmos G. L.


01 A fegyverszállítmány (G.P.)

Sziú indiánok megtámadnak egy a Rancho erődbe tartó fegyverszállítmányt. A támadás sikerén 
felbuzdulva, új cél bontakozik ki a főnök szemei előtt, a Rancho erőd...

Az első Josipros képregény, stílusos  nyitánya egy korszaknak. Témaválasztását illetően is meghatározónak bizonyult, fiú gyerekek lévén ugyanis ami a motivációs erőket illeti, leginkább a kalandfilmek felé tendáltunk. Ez diszkrét megfogalmazása annak a tömény harcászati prezentációnak és szemérmetlen vérfürdőnek, ami végigvonul a kiadvány lapjain.
Ma egyenesen gondolkodóba ejtett bennünket, mit és hogyan publikáljunk. 
01 The shipment of arms (G.P.)


Sioux indians attacks the shipment of arms, headed towards Fort Rancho. Suceeding with the attack, the Sioux chief, finds a new target, and this is the fort, itself…
This is the first Josipros comic, a stylish overture for the coming era. It was determining for our choice of subjects, too. As young boys, we were interested in adventures, and that was what motivated us. To tell the truth, it is a big euphemism to that concentrated tactical presentation and blushless blood-sheed, which run throught the pages of the magazine.
Today it set us thinking, what and how we publish.