2012. november 17., szombat

1981 március /March 1981


A márciusi szám borítójának elkészítését úgy tűnik elvállaltam, és be is fejeztem. Kicsit gyanús a dolog, mert akkoriban nem igazán fejeztem be semmit sem, ráadásul a címlapon látható robbanás kivitelezése azt hiszem meghaladta a képességeimet. Feltehetőleg a robbanást Péter készítette, és mivel a borítónak közel hatvan százalékát teszi ki, nyugodtan végezhettem fél munkát…Összhatásában nem is rossz, a tűzlétrán felmászó kedvenc robot prototípusommal pedig kifejezetten elégedett lehetek.


It seems that I have undertaken the drawing of the cover of the March issue, and I have finished it. It is a little-bit strange, because I can hardly remember things that I have finished that time. And what is more, the explosion on the cover was beyond me, I think.  Presumably Peter made this explosion, and because it takes more than 60 % of the cover, I could easily make half-work.  All together, the cover is not bad at all, and I can be satisfied with my favorite robo-type, this time climbs on a fireman’s ladder. 

Josipros 1981 március (márius) 
A képregény flashbook formában (ajánlott)
Formátum: A4 félfamentes rajzlap (A3/2 ún. húszfilléres)
Technika: grafit és színes ceruza
16 oldalTartalom

- 00 borító G.L.
- 01 Búm Búm G.A.
- 02 Prikuliku a világűrben G.A.
- 03 Tripió G.L.
- 04 Pom Pom meséi / Durr Bele Bumm G.L./G.A.
- 05 ORI 28 & BI 44 II. G.P.
- 06 A leigázottak bolygója G.A.
- 07 Poszter G.P.
- 08 Poszter G.P.
- 09 A bálvány G.P.
- 10 ORI 28 & BI 44 III.G.P.
- 11 Hülyeségből hülyeség / egy karatézó halála G.P.
- 12 A kincs G.A.
- 13 Pan Tau G.P.
- 14 Kisértetek éjjel G.P.
- 15 A rablók nyernek G.A.

Josipros 1981 March
Format: A4 semi-wood free drawing paper (A3/2, so-called: „húszfilléres”)
Technique: black-lead and colour pencil
16 pages
Contents:
00 Cover (G. L.)
01 Bang bang (G.A.)
02 Prikuliku in the space (G.A.)
03 Tripió (G.L.)
04 The tales of Pom Pom (G.-L.- G. A. – G. P)
05 ORI 28 & BI 44 II. (G. P.)
06 In the dust of the stars (G. A.)
07-08 Poster (G- P.)
09 The idol (G. P.)
10 ORI 28 & BI 44 III. (G. P.)
11 A pack of nonsense / The death of a karate-man (G.P.)
12 The treasure (G.A.)
13. Pan Tau (G. P.)
14. Ghosts in the night (G.P.)
15. The robbers are winning (G. A.)Búm búm (G.A.)


Egy akciódús kémtörténet az 1848-as magyar-osztrák viszály idejéből. A történet sűrű ágyútűzzel indul, majd kézitusában az osztrákok kerekednek felül. A nyilvánvaló árulás egy rózsaszín nyíl és annak tüzijátékszerű égiháborújában csúcsosodik ki, mely újabb magyar áldozatokat követel. Ekkor derül csak ki, hogy a nyomorult osztrákok kémkedtek a magyarok felől. A beképzelt osztrák tiszt elégedetten nyugtázza irodájában a hírt, ám a megtorlás nem maradhat el. Egy mit sem sejtő, fütyörésző osztrákkal jól irányzott pisztolylövés végez, a többiek kard által halnak. Végül egy nehezen értelmezhető, fából készült eszközről (hajó?) ágyútűzzel a magyarok elsöprik az egész osztrák maradványt.


Bang Bang (G. A.)

It is a spy story full of actions from the era of the 1848-49 revolution. The story starts with a heavy artillery-fire, and then the Austrians prevail on Hungarians in a hand-to-hand fight. A betrayal, a pink arrow and a firework take their toll from the Hungarian army. After all, the truth comes to light: the despicable Austrians spied on Hungarians.
The conceited Austrian officer confirms the news satisfied in his office, but they cannot escape from the revenge. An unsuspecting, whistling Austrian dies from gunshot; the others fall by the sword. Finally, a strange wooden thing (a ship?) appears, and with its cannons, the Hungarians sweep away the remains of the Austrian army.

Prikuliku a világűrben  /világürben/ (G.A.)

Egy nehezen követhető, fantasztikus történet, melynek hőse, és a cím maga is meghatározó motívumot képez későbbi címalkotásainkban, de erős hatással bír napjainkban is.
Prikuliku hajóját egy űrcsatában találat éri, és kényszerleszállást hajt végre egy ellenséges idegen bolygón, ahol azonnal heves összetűzésbe kerül a helyiekkel. Hősünk egy barlang bejáratán keresztül egy föld alatti bázisra lel, de egy reflektor segítségével leleplezik, és menekülnie kell. 


Drónok és őslények szorításában keresi a kiutat a barlangból a menekülést jelentő űrhajóig… A képregény nyomonkövetése nagy odafigyelést igényel, de a türelmes olvasó számára azért összeáll a történet.


Prikuliku in the space (G.A.)

It is a sci-fi story hard to follow, but its title and the leading character had a remarkable effect on us. Prikuliku’s space ship is hit in a combat, and has a crash landing on a strange and hostile planet. He immediately has a row with the local creatures. Our hero finds a cave, and in the cave an underground base. The aliens find him with the aid of a searchlight, and Prikuliku has to flee. Pursued by drones and prehistoric monsters, he has to find the way to his space ship. It is not an easy task to follow the story, but a patient reader can put together the pieces.


Tripió (G.L.)

Tripió című képregényem a Josipros februári számában közölt „halálcsapás a kozmoszban” című történet folytatása. A harc immár a gonosz, sárga, vámpírfogú robotok bázisa ellen, egy fém bolygó megsemmisítése érdekében folyik. Nem várt feszültséget okoznak a bolygó felszínéről visszaverődő lézersugarak, ám a gonosz manipulátor gömbrobot így sem kerülheti el végzetét, ahogyan a fémbolygó sem állhatja a végtelenségig a barna, delfinszerű űrhajók tűzerejét…Az előző rész gyenge kivitelezése után, most egy összeszedettebb munkát láthatunk, piros filctoll nélkül, okulva a februári katasztrófából.


Tripió (G. L.)

This comic is the continuation of the “Death-blow in the cosmos” from the February issue. The fight is now just at the main base of the evil, yellow, vampire-toothed robots. The mission is to destroy the iron planet. The laser beams spring back from the planet, but the evil spheroid robot cannot escape from his destiny, and the planet also can’t withstand the attack of the brown, dolphin-like spaceships. After the lavish first part, learnt from the catastrophe, now we can see a more detailed episode, without any red felt-tip pen.