2012. június 24., vasárnap

Josipros 1981 február



Mint legidősebb testvér, Péter volt az, aki a forradalmi impulzust a házba hozta.
Nincs túl sok emlékem a kezdetekről /se a folytatásról/, de az bizonyosan megmaradt, hogy nagyon sokat rajzoltunk. Leginkább a padlón, a szőnyeget félretúrva, így mindannyian elfértünk. Egyedül a padlórések jelentettek problémát, de az megoldható volt egy könyv segítségével, vagy egy menő, igazi rajztáblával. A szomszéd lánynak, Tüncsinek nagyon fain, 32 színű ceruzakészlete is volt, igazi fémdobozban. Vigyázott rá rendesen, úgyhogy meg is volt mindegyik. Ceruzánk nekünk is volt temérdek, rövid, hosszú, szétrágott és törött, de hiánytalan készlet csak Karácsonykor. Tüncsinek ráadásul volt még egy kincset érő kiadványa: a francia Vaillant képregény magazin egy vagy több évfolyama egybekötve. Ez olyan vastag volt, hogy én elég hamar meg is untam a nézegetését, de bátyám órákon át csorgatta a nyálát a gyönyörtől, ha a kezébe vehette. Valószínűleg a francia nyelvtudása is innen gyökerezik. Én inkább kimentem lepkét fogni, mint a Süsüsárkány, csak sokkal többet. Nem is bizonyultam igazán kitartónak a képregény rajzolásban, a művészet oroszlánrészét Péter és András végezte, kezdő vonásait természetesen Péter adta meg, mint ennek a műhelymunkának szellemi atyja.


 A Josipros legelső számának címlapján a Barba papa című rajzfilm egyik figurája látható eredeti nevén Barbabeau, aki amúgy fekete színű, de mi feltételeztük, hogy esetleg kék lehet. Ez a fekete-fehér tévén keresztül nem jött át.Most, hogy utána néztem, ő a művészetek pártfogója a Barba családban, 
úgyhogy jöhet is a művészet:
G.L.

As the oldest brother, Péter brought in the new pulses.

I have not too much memories about the start (and the continuation too), but it is clear, that we drew very much. Generally we were lying on the floor, pushing aside the carpet to get room enough for everybody. The only problem the gap between the floorboards was, but we could solve it with the aid of a book, or a cool, real sketching board.The neighbouring girl, Tüncsi had a very cool 32 pieces colour pencil set, ( in a metal box!). She took care for it, so she had all the 32. We also got colour pencils, long ones, short ones, chewed ones, but complete sets just at Christmas.

Tüncsi also had an other „treasure”: one or more complete volumes of the classic French Vaillant comics magazine, binding. It was as thick as I quickly lost my interest, but my brother, Péter took great pleasure in turning its pages. Maybe his French knowledge have its roots in these magazines.

As for me, I prefered to catching butterflies, just as Süsü, the simple-minded, but good-hearted dragon. But i caught much more. I was not so persistent in drawing of the comics, for the most part, Péter and András did the art-things.


On the cover of the first Josipros, he is a well-known figure from the Barbapapa cartoon-series. His name is originally Barbabeau, his colour is black, but that time we supposed that he is blue. It was not so clear-cut when we watched this series on a black and white TV set. Now i know he is black and he is the patron of the art in the Barba family, so let start the art-thing:




Josipros 1981 február

A képregény flashbook formában (ajánlott)
The comics as flashbook

Formátum: A4 félfamentes rajzlap (A3/2 ún. húszfilléres)
Technika: grafit és színes ceruza
16 oldal



Josipros, February, 1981.
Format: A4 semi-wood free drawing paper (A3/2, so-called: „húszfilléres”)
Technique: black-lead and colour pencil
16 pages


Tartalom

- 00 borító G.P.
- 01 A Fegyverszállítmány G.P.
- 02 Kaki Maki G.P.
- 03 Bob Mallard G.P.
- 04 Katona bácsi haptákban G.L.
- 05 Szünet G.L.
- 06 Tarsan G.A.
- 07 A Cavboyok kikpnak G.A.
- 08 A Cavboyok kikpnak, szünet G.A.
- 09 Az öt páncélos G.A.
- 10 ORI 28 & BI 44 G.P.
- 11 Robin Hood G.A.
- 12 Kisérte Ekéjel /Kisértetek Éjjel/ G.A.
- 13 Kisértetek Éjjel G.A.
- 14 Barbapapa G.P.
- 15 Halálcsapás a kozmoszban G.L.




















Contents:

- 00 Cover  G. P.
- 01 The shipment of arms G. P.
- 02 Kaki Maki? G. P.
- 03 Bob Mallard G. P.
- 04 Uncle soldier at attention ? G. L. (after a child rhime)
- 05  Intermission  G. L.
- 06 Tarzan G. A.
- 07 The cowboys are defeated G. A.
- 08 The cowboys are defeated, Intermission G. A.
- 09 The five tankmen G. A.
- 10 ORI 28 & BI 44 G. P.
- 11 Robin Hood
- 12 Ghosts in the night G. A. (around midnight)
- 13 Ghosts in the night G. A.
- 14 Barbapapa G. P.
- 15 Death-blow in the cosmos G. L.


01 A fegyverszállítmány (G.P.)

Sziú indiánok megtámadnak egy a Rancho erődbe tartó fegyverszállítmányt. A támadás sikerén 
felbuzdulva, új cél bontakozik ki a főnök szemei előtt, a Rancho erőd...

Az első Josipros képregény, stílusos  nyitánya egy korszaknak. Témaválasztását illetően is meghatározónak bizonyult, fiú gyerekek lévén ugyanis ami a motivációs erőket illeti, leginkább a kalandfilmek felé tendáltunk. Ez diszkrét megfogalmazása annak a tömény harcászati prezentációnak és szemérmetlen vérfürdőnek, ami végigvonul a kiadvány lapjain.
Ma egyenesen gondolkodóba ejtett bennünket, mit és hogyan publikáljunk. 




01 The shipment of arms (G.P.)


Sioux indians attacks the shipment of arms, headed towards Fort Rancho. Suceeding with the attack, the Sioux chief, finds a new target, and this is the fort, itself…
This is the first Josipros comic, a stylish overture for the coming era. It was determining for our choice of subjects, too. As young boys, we were interested in adventures, and that was what motivated us. To tell the truth, it is a big euphemism to that concentrated tactical presentation and blushless blood-sheed, which run throught the pages of the magazine.
Today it set us thinking, what and how we publish.





02 Kaki Maki  


Egyszerű vonalvezetésű őserdei történet a fekete-Afrika vidékéről, melynek főhőse egy kék színű félmajom, ha engedünk a darwini besorolásnak. Hősünk gyakorlatilag mindenkit megver, akivel találkozik, az oroszlántól a néger varázslóig. Igénytelen kivitelezése ellenére erősen bevésődött figura.







02 Kaki Maki (G.P.)

A jungle-story with simple tracing from the heart of Africa. Its hero is a blue lemuroid – according to the classification of Mr. Darwin. Our hero really beat hollow everybody whom he meet, from a lion to the black medicine-man. Despite its low-quality drawing, a mamorable figure for us.




03 Bob Mallard (G.P.)


A már említett francia magazin hatására született második világháborús képregény.
Erős színeivel és történetével egyik kedvencemmé vált, a francia ellenállás egy sikeres akcióját dolgozza fel egy német vezérkari bázis ellen.



03 Bob Mallard (G.P.)


It is a WWII comic, inspired by the forementioned French classic. With its remarkable colours and story, it became one of my favourite. It is about a successful attack of the French resistance against the German’s headquarters.












04 Katona bácsi haptákban /haptakban/ (G.L.)


Igazán igénytelen képregény a második világháborúról, csak nagy kínok árán sikerült befejeznem. Az első kép Adolf Hitlert ábrázolja, a többi seregeinek pusztulását.
-A címet feltehetően a „Papák haptákban” c. angol( Dad's Army)imdb 
vígjáték ihlette, amit akkortájt láthattunk a tévében.(P.)







-Én nem emlékszem semmilyen vicces angol sorozatra, pedig jó lehetett, viszont tisztán emlékszem egy vicces gyerekdalra, szerintem onnan van. (L.)


04 Uncle soldier…(G.L.)

A really humble comic about the WWII. I was on the rack until i could finish at last. The first picture is about Adolf Hitler, all the rest about the annihilation of his army.




05 Tarzan /Tarsan/ (G.A.)

Meglepően hosszú történet egy oldalon, Johnny Weismuller feledhetetlen krokodilos küzdelmeinek masszív lenyomata. A történet második fele New York-ban játszódhat, feltűnik ugyanis egy felhőkarcoló az egyik képkockában és egy markáns kék színű HÚS felirat, ami egy húsboltot jelez. A tör-ténet nehezen követhető, de a végén Tarzan hazatér.


05 Tarzan (G.A.)

A really long story on one single page, it is a remarkable memory of the unforgettable croco-fights of Johnny Weissmuller. The second part of the story is maybe take place in New York, we can see a skyscraper and a strong blue MEAT display – it means a butcher shop. It is a story hard to follow, but, at the end, Tarzan returns home.








































07-08 A cowboyok kikapnak  /a cavboyok kikpnak/ (G.A)

Két nagyon piros fejű cowboy rajtaüt a békés pirosfejű cheyenne /cseyen – A./ indiánok táborán, de a fegyver fordítva sül el és az indiánok kemény küzdelem árán felszámolják a cowboyok erődítményét. Végül a lőszeres társzekér is felrobban…


07-08 The cowboys are defeated 

Two very red-headed cowboys make a surprise attack on the Cheyenne (cseyen) indians, but the raid turns on its wrong side, and after a hard battle, the indians destroy the fort of the cowboys. At last, even the cart of ammunition explodes.











09 Az öt páncélos /pancelos/


Remek perspektivikus tank ábrázolásaival válik érdekessé ez az amúgy meglehetősen összecsapott, második világháborús történet, mely a lengyel „A négy páncélos és a kutya”
(Czterej pancerni i pies)wiki IMDb
című  népszerű tévésorozat komoly érdektelenségbe fúló képregény adaptációja.


09 The five tankmen (G. A.)
The only interesting thing in this slapdash WWII story the great tank, drawing in perspective on the first image. The title of this very uninteresting comic is after the popular Polish TV-series „Czterej pancerni i pies - Four tankmen and a dog”. IMDb


10 ORI28 & BI44 /1/


Talán a legtöbb folytatást megérő sci-fi kult képregényünk, melynek hőseit Péter minden bizonnyal a mindenkiben nyomot hagyó Star Wars droidjairól, C3PO-ról és R2D2-ról mintázhatta.
Robot hőseink azonban lényegesen önállóbbak, nincsenek humán irányítás alatt, akcióikat is maguk szervezik, az első részben épp a xauliaok ellen. A furcsa csöcsös robotok kénytelenek megfutamodni az elsöprő tűzerő nyomására…



10 ORI 28 & BI 44 (G.P.)

This cult comic is maybe the longest series from our works. Most likely, Péter formed his heroes after C3PO and R2D2, the famous droids of the Star Wars-series, which left its deep mark on us.


Péter’s robot-heroes are definetly more independent creatures, they are not under human leadership, and organize their own actions. In the first episode, against the xauliaos. These strange robots with big tits, flee under the heavy fire.




11 Robin Hood

Rózsaszín ceruza hiányában a pirosfejű, zöld ruhás sherwoodiak vasvillákkal, karddal, és íjjal felfegyverkezve jelentős kárt okoznak a notthinghami bíró emberállományában.













11 Robin Hood (G.A.)

The red-headed (we did not have pink pencil), soldiers, dressed in green clothes; with their pitchforks, swords and bows cause great damage in the army of the Nottingham sheriff.



12 Kísértetek éjjel / Kisérte Ekéjel/ (G.A.)

Ha az óra éjfélt üt, gigantikus szörnyetegek lépnek elő a lidércfényű füstből és kegyetlen pusztításba kezdenek. Nincs irgalom, a falu pusztulásra van ítélve. Egy bátor lovas a csendőrségen kér segítséget és a történet fordulópontján egy méretes csendőrrakétával szemen is lövik az egyik szörnyet…









12-13  Ghosts in the night  (around midnight) (G.A.)

When the clock strikes midnight, monstrous monsters step out from the marsh-fire, and a brutal ravage starts. No mercy, the little village must perish. A brave horseman ask for help at the gendarme post, and at the turning point of the story, with a gendarme –rocket the villagers can shot on eye the monster…

It is hard to express the continuation.(13) András was obviously touched by the tale. He tells the story of the desperate fight between the villagers and the gigantic monsters on 2 pages and 75 pictures.
The fear rules the land ’till dawn, and now it is midnight, again…

A story full with paranoia to the friends of ghost stories. András create a whole world with this comic, which, with its theme and figures, shortly became one of our favourites.
The evidence of the power of the comic, that later, we all made our own version of this story.


13 Kísértetek éjjel


A történet folytatását nehéz szavakba foglalni. András láthatóan feloldódott az események sodrában, 52 képkockában fejti ki az ádáz küzdelmet a falu lakói és a gigászi szörnyek között egy A/4-es oldalon.

Nyomasztó félelem az úr napkeltéig, és hamarosan újra itt az éjfél…
Tömény para a műfaj kedvelőinek.

András olyan világot teremtett itt ezzel a képregénnyel, mely témaválasztásával és képi világával méltán emelkedett  a családi kult-képregények közé.
Mi sem bizonyitja ezt jobban, mint hogy mindhárman elkészítettük a későbbiekben a téma saját adaptációját.









14 Barba Papa

Barba Papához nem sok köze van ennek  az unalmas, szar képregénynek, mivel a Barba család témavilága vállalhatatlannak bizonyult számunkra. Valahogy azonban kapcsolódni kellett a borítóhoz, és helykitöltőnek is megfelelt.







Utólag átgondolva, mégis örülök az első borítónak, a sorozat nyitányaként ugyanis sikerült emlékeznünk a béke, a szeretet, a család és a fantázia mágikus teremtő erőire, még ha ezek az erők erőst háttérbe szorulnak is a kiadvány fellapozásakor…


14 Barbapapa (G.P.)

This boring, crappy comic get little to do with Barbapapa, because the world of Barba family was unacceptable for us. But we wanted something connected with the cover image, and it was also suitable for filling the blank spaces.

Subsequently, i still love our first cover, because, with this overture we could emphasize the creative powers of peace, love, family and fantasy, however, these powers fall into the background as we look up the comics-magazine.



15 Halálcsapás a kozmoszban (G.L.)


Vámpírfogú robotok küzdenek delfinszerű barna űrhajón érkező humanoidokkal és egy ötszemű törpe gömbrobottal. A humanoidok csapást mérnek a vámpír robotok hajóira, de egy váratlanul feltűnő robot végez az ötszemű törpével…



Ezt a képregényt már akkor unhattam, amikor elkezdtem. Az amúgy is gyenge kivitelezésen jelentősen rontott egy kifogyófélben levő piros filctoll használata, mely a kialakult összképet még elkeserítőbbé teszi. Meglehet ez az oka, hogy a mai napig utálom a filctollakat. Némi vidámságra ad okot a történet közepe táján elhangzó, rejtett diszlexiára utaló „rohabtak!” felkiáltás, de sem ez, sem a megnyugtató végkifejlett nem emeli az összességében nyomorúságos képi világot.


valójában hat szemű...



15 Death-blow in the cosmos (G.L.)

Robots with vampire-teeth struggle with humanoids, (who arrive with a brown, dolphin-like spaceship) and a five-eyed dwarfish spheroid robot. The humanoids deal the vampire-robots a heavy blow, but later an unexpectedly appearing robot kills the five-eyed dwarf.

I was fed up with this comic just at its beginning. The low-quality drawing, later, with the „aid” of a dried-out red felt-tip pen just worsten, and got me absolutely down. Maybe that is why i hate felt-tip pens. The „basterds” cry-out on the middle of the story can give us something to laugh, but neighter this, nor the happy end could save the woeful world of this comic. (G.L.)

A képregény flashbook formában
The comics as flashbook




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése